Keramische tegels

Keramische tegels zijn zeer duurzame en gebruiksvriendelijke tegels en geschikt voor vele wanden en vloeren. Keramische tegels zijn simpelweg een opeenstapeling van kleilagen die bij hoge temperaturen gevormd en gebakken worden. Het harde omhulsel blijft dan onbehandeld of krijgt een glazuren grondlaag. Deze glazuurlaag zorgt ervoor dat de tegel waterbestendig is. Vaak wordt de keramische tegel voorzien van een gekleurde glazuurlaag.

Niet alleen zijn keramische tegels praktisch in het gebruik maar ook zeker decoratief. Er zijn verschillende sierlijke en decoratieve keramische tegels. Denk hierbij aan Portugese tegels, Marokkaanse tegels en mozaïek tegels. Dit zijn ook keramische tegels maar dan met unieke patronen. Deze zijn zeer geschikt om toe te passen in de hal, op keukenwanden of bijvoorbeeld als strook achter het toilet of de douche.

De manier van bakken en de afwerking bepalen de onderverdeling in klassen. Voorbeelden van diverse soorten keramische tegels zijn:

Terracotta

Italiaans woord voor “aarde gebakken/gebakken klei”. Het basismateriaal, gebakken klei, is min of meer het eindproduct. Hierdoor heeft het een beperkt kleurengamma: beige of bruin. Tevens is het een poreuze tegel en niet waterdicht.

Faience

Faience tegels zijn terracotta tegels maar dan met een waterdichte laag email. Het bestaat uit een groot kleurengamma. Echter zijn deze tegels gevoelig voor krassen en hebben ze een zwakkere slijtweerstand dan grestegels. Deze tegel is dan ook vooral geschikt als wandtegel en eventueel als vloertegel in wc’s, badkamers of ruimtes waar niet intensief gebruik van wordt gemaakt. Het is meestal mogelijk om een bijpassende vloertegel te krijgen bij faiencetegels.

Grestegels

Grestegels zijn gemaakt van een mengeling van fijngemalen klei waaraan mineralen zijn toegevoegd. Het bakken gebeurt op veel hogere temperaturen dan terracotta tegels. Ze hebben een grote duurzaamheid en zijn vorstbestendig. Hierdoor zijn ze geschikt voor zowel binnen als buiten. Het materiaal is overal even dik waardoor beschadigingen minder opvallen.

Grestegels zijn er in 3 types:

  1. Onverglaasde grestegels, oftewel volkeramische tegels. Deze tegels hebben geen emaillelaag en zien er soberder uit. De kleurenkeuze is dan ook beperkt.
  2. Verglaasde grestegels. Deze tegels hebben een laag email. Hierdoor zien ze er hetzelfde uit als faiencetegels. De stevigheid van deze tegels bestaat uit verschillende categorieën.
  3. Getrokken grestegels. Deze tegels zijn gemaakt van iets ruwere klei, maar niet zo fijn afgewerkt als andere grestegels.

Cementtegels

Cementtegels zijn vrij dik. Ze hebben een matte uitstraling en zijn verkrijgbaar in lichte kleurtinten. Het is mogelijk om met diverse combinaties bepaalde patronen te creëren in de vloer. Het nadeel van deze tegels is dat ze vrij duur zijn en een hoge porositeit hebben. Naarmate de tegels meer gepoetst worden raken ze meer en meer verzadigd door de gebruikte schoonmaakmiddelen. Kans of vlekken kunnen verminderd worden door een coatinglaag aan te brengen. Cementtegels voor buiten hebben deze coatinglaag echter wel waardoor ze onderhoudsvriendelijk en vorstbrij zijn.

Keramisch parket

Steeds meer mensen kiezen voor het gemak van een tegelvloer met de charme van echt hout. Dit omdat die niet van echt te onderscheiden zijn. Daarnaast zijn deze tegels kras- en stootbestendig, makkelijk te reinigen en bovendien zijn ze onderhoudsvrij. Het jaarlijks behandelen, schuren en oliën van de vloer behoort tot het verleden! Een houtlook vloer scheelt dus een hoop werk en ergernis.

Onderhoud van keramische tegels

Keramische tegels zijn erg makkelijk in het onderhoud. Doordat de tegel op hoge temperatuur gebakken wordt branden de poriën dicht waardoor zich geen vuil tussen de tegels kan nestelen. Het oppervlakkig liggende vuil haalt u gemakkelijk weg tijdens uw wekelijkse schoonmaak. Gebruik hiervoor een zo neutraal mogelijk schoonmaakmiddel (pH 7) zonder zuren en vermijd middelen met olie. Dit gaat namelijk laagjes vormen op de tegels. Neem de vloer nog een keer af met water en ze zijn weer als nieuw.